Трансцендентальна Медитація

Pелігія і ТМ

Махаріші Махеш Йогі
Махаріші Махеш Йогі

Релігія – це шлях, який дозволяє підняти свідомість людини до рівня свідомості Бога, а людський розум – до рівня божественного розуму або вселенського космічного розуму.

Мета релігії полягає в тому, що людина знаходить прямий шлях до реалізації Бога; це все, що необхідно для того, щоб зробити її досконалою людиною, людиною з повністю інтегрованим життям, людиною величезного розуму, творчості, мудрості, миру і щастя.

Мета релігії полягає в отриманні людиною того, що означає саме слово релігія. Це слово походить від латинського інфінітива «religare»: «re» означає «назад», «ligare» означає «зв'язувати»; або «те, що зв'язує людину з її основою». Тому мета істинної релігії – направити людину назад до її джерела, до її духовного начала.

Якщо релігія процвітає в тому, щоб повернути життя людини до її джерела, спрямовуючи розум до його джерела, спрямовуючи активність тіла до джерела всієї активності, то релігія процвітає в здійсненні своєї мети.

Мета релігії – привести індивідуальне життя в гармонію з Природним законом так, щоб воно протікало природно в потоці еволюції. Як сказано в Біблії: «Людина створена за образом і подобою Бога». Такі вирази містяться у священних книгах усіх релігій. Слова можуть бути іншими, але сенс такий, що людина народжена як досконале вираження повного потенціалу Природного закону.

Коли ми говоримо Природний закон, ми кажемо це з платформи науки. Те, що є Природним законом з платформи науки, є «Волею Божою» з платформи релігії, не важливо якої. Яку релігію ми б не взяли, там завжди говориться «Воля Божа» і кожен молиться «... хліб наш насущний дай нам сьогодні». Кожен бажає отримати весь Божий дар. І вся здатність спілкуватися з Богом і знаходити милість Бога для всього, що людина хотіла би зробити, уже є потенціалом людського життя.

Релігія вказує практичний шлях до реалізації найвищої реальності, яка освітлюється філософією. Філософія – описова наука, у той час як релігія має практичну цінність, забезпечуючи прямий шлях до реалізації Бога. Це безпосередній спосіб, що дає людським істотам можливість розвиватися до рівня божественного. Релігія диктує «можна» і «не можна» життю, спрямовуючи активність індивідуума до досягнення вищої мети людського існування. Усі ці «можна» і «не можна» в релігії призначені для того, щоб забезпечити прямий шлях до реалізації вищої реальності чи свободи у свідомості Бога. Релігія служить практичній меті.

Реальність полягає в тому, що людина здатна спілкуватися зі своїм Богом абсолютно природним чином, незалежно від релігійної приналежності. Християнин говорить: «Христос Бог мій». Прекрасно, іди шляхом Біблії! Царство Небесне знаходиться всередині тебе! Оживи Те, що називається «Волею Божою» всередині тебе. Якою би мовою Вона не звучала – англійською, грецькою чи арабською – основний напрямок залишається одним і тим же: Бог є Бог. Але людина вибирає «свого» Бога і слідує цим шляхом.

Що ви робите, якщо ви хочете в Лондон? Зазвичай ви сідаєте на реактивний літак або у вертоліт, або ж їдете на автомобілі, або, можливо, пливете через море. Такими багатьма способами ви можете прибути до Лондона. Але все-таки ви можете прибути до Лондона. Усе, що слід зробити, це вирішити, як ви хочете їхати.

Отже, Бог, який є повністю пробудженим потенціалом Природного закону, - це Те, що виражає себе в тілі і розумі кожної людини, у всіх її ідеях чи емоціях, чи промовах, чи бажаннях або її діях. Усе це вираз Природного закону, вираз Волі Божої, йдемо ми шляхом Тори або Корану, або Біблії, або іншим шляхом.

Усі люди звертаються до Бога і намагаються знайти Його через свої канали зв'язку. Священна Ведична Традиція ще в давнину виявила основний канал, яким є наш розум, а також спосіб досягнення того, як розум може віднайти спокій у колисці Бога, в області повного потенціалу Природного закону. Перебуваючи там, розуму більше нікуди йти, тому що розум знайшов там задоволення.

Що ж шукає розум? Ми знаємо, що розум завжди шукає щось більше: більше знання, більше сили, більше щастя, більше енергії і т. д. Розум шукає, блукає всюди у пошуках усе більшого і більшого. За допомогою природної практики Трансцендентальної медитації розум заспокоюється в обіймах Бога, називаємо ми Його Отцем чи Матір'ю, - розум заспокоюється в Цьому. Хтось може сказати про це як про «задоволення», а хтось скаже «просвітлення», тому що розум тоді повністю відкритий у всіх напрямках, він безмежно пробуджений. Це територія, де править «Воля Божа», це повний потенціал Природного закону.

Зробивши подорож до цієї області, рівня трансцендентальної, чистої, самооберненої свідомості, розум виходить назовні насичений еволюційною силою Природного закону, і тоді він починає поводити себе абсолютно еволюційним чином. Про таку людину ми говоримо, що вона є освіченою людиною. Той, хто не здійснив подорожі до «Царства Божого», продовжує шукати Його всіма можливими шляхами. Але доки розум не осягнув Всецілісність, він не буде надовго задоволений маленькими придбаннями тут, або маленькими придбаннями там, і не заспокоїться. Розум зможе заспокоїтися лише в чомусь безмежному, нескінченному, у якому він буде знати все, що завгодно, і досягати всього, що завгодно. Це означає пробудження повного потенціалу Природного закону у свідомості людини, Повного Знання, і це досягається простою технікою ТМ.

Ми бачимо, що протягом століть деяких людей дуже поважали за те, що вони показали шлях, простий спосіб використання максимального потенціалу свого розуму і тіла. Коли, з часом, освіта розгубила все це, коли сьогодні у світі люди побачили, що цей релігійний діяч або той релігійний діяч не спочивають в обіймах свого Бога, а воюють, б'ються, створюють конфлікти. Це стало причиною того, чому люди почали втрачати довіру до релігії і до священних книг, яким вони слідують, але які не роблять їх навіть хорошими людьми.

Нам немає потреби детально описувати плачевний стан релігії в світі; досить сказати, що виявляється тільки тіло; і це тіло позбавлене духу. Залишилися тільки ритуали і догми. Дух покинув релігію. Тому послідовники релігії і не знаходять реалізації. Це не означає, що релігійні ритуали не мають цінності. Ритуали і догми, як аспекти релігії, безсумнівно, необхідні, як для того, щоб існувала душа, повинно існувати тіло. Їх цінність полягає в тому, що вони складають тіло релігії і спрямовані на забезпечення того, щоб дух релігії визначав долю людей. Коли дух покидає тіло, воно починає розпадатися.

Через свою неефективність релігія практично перестала захоплювати уяву сучасної людини. Навряд чи в світі сьогодні існує релігія, яка мала б опис практики Трансцендентальної медитації. Тому в усьому світі релігія втратила свою значимість, і їй не вдається здійснити свою мету. Істинний дух релігії відсутній, якщо вона тільки викладає, що правильно або неправильно, і народжує в умах людей страх перед покаранням і пеклом, страх перед Богом. Метою релігії має бути усунення всякого страху. Вона не повинна прагнути до досягнення своєї мети, вселяючи страх перед Всемогутнім.

Саме на релігії лежить відповідальність за те, щоб обличчя її послідовників сяяли добром. Релігія, яка звертається до людей з посланням робити добро, але яка не здатна розвинути їх свідомість або підняти їх до того, щоб природно жити добром, є релігією тільки на словах. Релігія, гідна свого імені, повинна являти собою справжню практичну цінність. Вона повинна безпосередньо встановлювати людину в способі життя, повному добра і вільному від зла.

Таким є стан релігій в усьому світі, в результаті чого немає миру і щастя в житті людей, і всюди зростає напруженість. Люди, що належать до різних релігій, насправді вірять у свої релігії і проносять свою віру через труднощі життя. Саме проповідники релігій повинні забезпечити їх чимось, що представляє собою практичну цінність, завдяки чому їх віра приведе їх до мети життя.

Проповідники є міністрами Бога, які стоять між людиною і Богом. Їх відповідальність у тому, щоб служити сполучною ланкою між людством і божественністю. Їхнє становище подібне до стану священиків у храмах, які виступають як посередники між людиною і Богом. Для хранителів релігії прийшов час прокинутися.

Проста практика Трансцендентальної медитації дозволяє реалізувати мету кожної релігії. Вона притаманна духу кожної релігії. Вона існувала на ранніх етапах кожної віри і з тих пір була втрачена. Хоча принцип її все ще зберігається в писаннях, однак він був втрачений на практиці. Звичайно, ні на кого не можна покласти відповідальність за це, адже відповідальність за втрату духу релігії лежить на вічності часу. Але зараз настав час для її відродження.

На щастя, ця медитація (ТМ) вийшла на світло з нинішнім поколінням завдяки Священній Традиції Ведичних Вчителів і особливо Махаріші Махеш Йогі, який представив усьому світу понад 50 років тому найдревнішу техніку медитації. Якщо розумні уми всіх релігій і хранителі різних вір поринуть в більш глибоку сутність своїх писань, там вони виявлять Трансцендентальну медитацію, і, навчившись цієї практики, вони зможуть піднести її в світлі своїх власних вчень.

Поки розум не підніметься до високих якостей і не досягне достатнього ступеня божественного розуму, людина буде продовжувати помилятися. Людській природі властиво помилятися, божественній природі властиво бути вільною від помилок. Поки людина залишається зв'язаною, за своєю природою вона схильна помилятися. Як тільки дух релігії стане переважати в житті людей, не буде мати значення, яке ім'я вони дадуть своїй релігії або яким ритуалам вони будуть слідувати в своїх церквах, храмах, мечетях, синагогах та пагодах. Як тільки вони увірують в дух релігії і досягнуть стану свідомості Бога, як тільки потік життя стане співзвучним з космічним потоком еволюції, не матиме значення, називають вони себе християнами, мусульманами, індусами, іудеями або буддистами – будь-яке ім'я буде значущим. Ці назви мають значення на грубому рівні життя, але на рівні Буття всі вони мають однакову цінність.

Махаріші Махеш Йогі

Хранителі всіх релігій, вчителі філософії, лідери метафізичних рухів у всьому світі самі можуть перевірити дієвість Трансцендентальної медитації і запропонувати своїм послідовникам цей дар для реалізації життя. Ця медитація жодним чином не є загрозою авторитету священиків. Це щось, що притаманне їх релігіям, але що було забуте впродовж багатьох сторіч. Це те, що відновить у суспільстві значимість храмів і церков, відновить істинний статус священика, яким він повинен володіти. Що дійсно має значення, то це те, що в людини має бути життя у свідомості Бога, у вічній свободі.

ТМ є практикою, яка дає людині можливість жити всім, чого вчили релігії протягом століть. За допомогою цієї медитації людина легко досягає рівня божественного Буття, і це ключ до реалізації кожної релігії.